Trainingen Meldcode

Als je je zorgen maakt om een kind is het belangrijk om te weten wat je moet doen. De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Aan de hand van 5 stappen bepalen professionals of ze een melding moeten doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp kan worden ingezet.

Het Coördinatiepunt Trainingen Meldcode biedt verschillende trainingen om te leren werken volgens de meldcode. Ook biedt het Coördinatiepunt voorlichtingsbijeenkomsten om huiselijk geweld en kindermishandeling te leren herkennen en te weten wat je vervolgens moet doen. 

Het Coördinatiepunt Trainingen Meldcode is een samenwerking van de regionale Taskforce Kindermishandeling en IMW, Sterk Huis en Veilig Thuis. 

Bekijk de folder (pdf) voor meer informatie.

trainingen meldcode

Online Workshops

Hieronder vind je het aanbod webinars en online workshops. Ook kun je eerdere webinars terugkijken. 

Veiligheid en privacy Zoom

Wij gebruiken Zoom voor de online trainingen en workshops. We zorgen dat Zoom zo is ingesteld dat de veiligheid en privacy van deelnemers gewaarborgd wordt. Om die reden zijn de webinars beveiligd met een wachtwoord dat je toegestuurd krijgt na aanmelding. Deel deze bevestigingsmail met link en pincode niet met anderen! We nemen de presentaties op met toestemming van de sprekers. Vragen die gesteld worden door de deelnemers in het laatste deel van het webinar worden niet opgenomen.

Terugkijken

Video afspelen

16 december 2020 | Cultuursensitief werken

Video afspelen

10 december 2020 | Ouderverstoting en complexe omgangsproblematiek

Video afspelen

2 december 2020 | Scholen en echtscheiding

Video afspelen

26 november 2020 | Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen

20 november 2020 | Het kind centraal

20 november 2020 | In gesprek met kinderen

Video afspelen

1 juli 2020 | Voor leerkrachten PO

Video afspelen

30 juni 2020 | Opgroeien met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen

Video afspelen

17 juni 2020 | Eergerelateerd geweld

Video afspelen

10 juni 2020 | Voor werkgevers

Video afspelen

18 mei 2020 | Zorg voor leerlingen VO & MBO

Video afspelen

14 mei 2020 | Huisdieren, geweld en corona?

Video afspelen

13 mei 2020 | Webinar praten met kinderen over veiligheid

6 mei 2020 | Webinar voor gescheiden ouders in coronatijd

Video afspelen

22 april 2020 | Webinar: hoe zorgen we voor meer veiligheid tijdens de coronacrisis?

Video afspelen

15 april 2020 | Workshop voor onderwijs en kinderopvang

Aanbod trainingen

Basistraining

Na de basistraining kennen professionals de stappen van de meldcode en kunnen zij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling goed duiden. Zij kunnen deze signalen bespreekbaar maken met een collega en met Veilig Thuis. De basistraining duurt 6 uur. De kosten voor deze training zijn €950 voor regionale partners uit regio Hart van Brabant en €1100 voor buitenregionale partners, bij een groepsgrootte van maximaal 15 personen.

Verdiepingstraining

De verdiepingstraining is intensiever en richt zich met name op (jeugd)professionals. Na deze training kunnen professionals handelen via de stappen van de Meldcode. Alle vaardigheden van de stappen van de meldcode komen aan bod. De lokale sociale kaart en hulpaanbod (preventief en curatief) komen naar voren alsmede het in netwerkverband samenwerken rondom de aanpak van kindermishandeling. De verdiepingstraining duurt, afhankelijk van het type verdiepingstraining, 8 – 12 uur. De kosten voor de verdiepingstraning zijn € 1500,00 bij een groepsgrootte van maximaal 15 personen.

Training vragencirkel meldcode

  • Training van 2 dagdelen in Tilburg (exacte locatie volgt). Voorbereiding en opdrachten in een online leeromgeving.
  • Data: dinsdag 10 november van 9.30 tot 13.00 uur en dinsdag 8 december van 9.30 tot 13.00 uur.
  • Open inschrijving. Aanmelden kan via info@coordinatiepuntmeldcode.nl.

Wat deelnemers zeggen over de trainingen

“De training sluit erg aan bij de praktijk. Ik had na de training nog een huisbezoek en ben meteen aan de slag gegaan met wat we die dag behandeld hadden.”
Logo Samen met de Jeugd
“Kundige trainers die een veilig gevoel in de groep weten te creëren.”
Logo Samen met de Jeugd
“Als scouting weet je onderbewust eigenlijk wel dat huiselijk geweld een groter probleem is dan je in eerste instantie zou verwachten. Met ruim 200 leden binnen onze vereniging is de kans dus zeer aannemelijk dat er een of meerdere leden hiermee te maken hebben. Als wij als scouting daar iets aan kunnen bijdragen om dit tijdiger te signaleren, dan moeten we dat zeker doen. De avond was zeer treffend en pakkend. In slechts 1,5 uur werd op een gevarieerde, interactieve manier dit zware onderwerp behandeld.”
Logo Samen met de Jeugd
“Fijn om de hele dag met je team ons te kunnen richten op de complexe casuïstiek waar we soms mee te maken hebben. De training leert ons dat we feitelijk en concreet moeten zijn, geen interpretaties moeten doen en dat we in een kort tijdsbestek soms heel veel dingen helder kunnen krijgen.”
Logo Samen met de Jeugd