“Ik vind het leuk om haar te helpen”

Jayden Broers uit Goirle is één van de eerste winnaars van de Hart voor een Kind award 2021. Hij was het afgelopen schooljaar ‘buddy’ voor een klasgenoot die in een rolstoel zit. “Ik vind het leuk om haar te helpen, we zijn vrienden geworden.”

Jayden (14 jaar) stak als enige zijn hand op toen zijn docent aan het begin van het schooljaar vroeg wie Isa wilde helpen. Elke dag wacht hij haar op en helpt haar zodat zij zich veilig door het gebouw kan verplaatsen. “Laatst was de lift kapot en toen heb ik elke keer iemand geregeld om samen met mij de rolstoel de trap op en af te tillen. Het mooie is dat iedereen in de klas nu wel gewoon wil helpen.”

Voor Jayden is het heel vanzelfsprekend om iets voor een ander te doen. “Sommige kinderen vinden het misschien raar dat er iemand in een rolstoel zit of ze vinden het gewoon anders. Mijn oma woont in een tehuis voor oude mensen. Daar wonen ook mensen met bepaalde beperkingen. Toen ik daar voor de eerste keer kwam, vond ik dat ook een beetje raar. Maar nu ben ik eraan gewend, dankzij Isa. We zijn gewoon vrienden geworden.”

Docent André Meijvogel nomineerde Jayden voor de Hart voor een Kind award. André Meijvogel: “Elke ochtend stond Jayden Isa op te wachten bij de achteringang van school. Hij heeft bijna geen dag overgeslagen! 5 minuten voordat de les/pauze eindigde gingen ze samen met de lift naar de juiste verdieping, om zo de drukte op de gang en bij de lift voor te zijn. Ook de gym- en praktijklessen hebben ze samengewerkt. Tijdens de praktijklessen zat Isa op een speciale verrijdbare stoel die Jayden op de juiste plek zette of naar de juiste plek ‘reed’. Ze waren een perfect team in deze lessen. Zelfs toen de lift een week kapot was, heeft Jayden elke leswisseling meegeholpen om de rolstoel de trap op/af te tillen. Zelfs als hij daarvoor zelf eerst twee verdiepingen naar beneden moest lopen om er iemand bij te halen voor de rolstoel mee te tillen. Dit alles zonder ook maar 1x te klagen!  Echt Top van Jayden en daar mag hij voor beloond worden. Jayden heeft in de klas laten zien dat helpen eigenlijk heel normaal is. Hierdoor zijn er in deze klas meerdere leerlingen geweest die Isa wilde helpen, maar Jayden wilde dit zelf doen.”

Het prijzengeld krijgt een mooie bestemming. Jayden: “Met het prijzengeld wil ik graag iets leuks organiseren voor gehandicapte kinderen, een leuk uitje bijvoorbeeld. Natuurlijk gaat Isa dan ook mee.”