“Ik maak me zorgen om Bas, het vriendje van mijn zoontje”

Ik zie Bas vaak nog laat op straat

Als ik ’s avonds de hond ga uitlaten, zie ik Bas nog vaak op straat. Soms zit hij alleen in het speeltuintje en soms hangt hij rond met grotere kinderen. Mijn zoontje Max ligt dan al lang op bed.
Gisteravond was Bas in zijn eentje aan het voetballen bij ons voor de deur. Ik heb hem binnengeroepen en gevraagd of het goed met hem gaat. Hij zei van wel en begon meteen enorm te kletsen. Het leek wel of ie heel blij was dat ie met iemand kon praten. Ik heb hem limonade en een koekje gegeven en een beetje over voetbal gekletst. Toen heb ik toch maar gevraagd of zijn moeder het goed vindt dat hij zo laat buiten is. Hij zei dat zijn moeder meestal ’s avonds werkt en dat hij dan alleen thuis is. Bas vindt het goed als ik met zijn moeder ga praten.

Schuldgevoel

Cindy, de moeder van Bas, is een alleenstaande moeder en heeft veel schulden. Zij is een sterke vrouw en wil graag haar problemen zelf oplossen. Daardoor werkt ze veel in de avonduren omdat zij dan meer verdient. Zij voelt zich wel schuldig over haar zoon Bas, die is pas 9 jaar.

Ik heb gisteravond met Bas afgesproken dat ik met zijn moeder ga praten. Dat heb ik vandaag gedaan. Ik heb tegen haar gezegd dat ik me zorgen maak over haar zoon. Omdat ik hem regelmatig laat op straat zie. Daar schrok ze heel erg van. Dat wist ze niet. Ze dacht dat als zij moest werken, hij thuis bleef en op tijd naar bed ging.

Praten helpt!

Ondanks dat we het allebei heel ongemakkelijk vonden, ontstond er toch een goed gesprek. Zij vertelde mij over haar moeilijke situatie en ik begreep haar heel goed. Ze was opgelucht na ons gesprek. Het heeft haar over de streep getrokken om er met meer mensen over te praten om oplossingen te vinden. Zij gaat nu contact zoeken met de schuldhulpverlening en op zoek naar een oplossing voor Bas, zodat hij niet alle avonden alleen thuis is. Ze gaat er met haar zus over praten, die mogelijk haar en Bas kan helpen. 

Maak jij je zorgen om een kind?

Weet jij dat verwaarlozing ook kindermishandeling is? 
Herken de signalen en kom in actie. Want er is altijd iets dat je kunt doen! En kom je er zelf niet uit? Vraag dan advies of hulp.