“Ik voelde me een product zoals op een lopende band”

Verona van de Leur

Verona van de Leur voelde meteen: deze coach is niet oké. Ze wilde stoppen met turnen, maar haar ouders zeiden dat ze moest doorgaan. Later begon ze het gedrag van haar nieuwe coach normaal te vinden. Anderen leken dat ook te doen. En bovendien: winnen is toch het belangrijkst? Nu weet ze wel beter: bij sporten gaat het om plezier.

Verona was in 2002 sportvrouw van het jaar. Ze was zestien, een kind eigenlijk nog. Haar leven speelde zich af in de turnhal. Dat ze niet zoals leeftijdgenoten naar feestjes kon, daar kon ze best mee leven. Maar niet met die voortdurende druk. “Je sportcarrière staat voorop. Je mag niet falen. Doe je dat wel, dan krijg je iedereen over je heen. Het maakt je een beetje gevoelloos. Ik voelde me een product, zoals op de lopende band.”

Coach vernederde haar

Pas later beseft ze: “Wat ik raar vond, dat ís ook raar.” Zoals mannen die aan haar lichaam zaten, ook op plekken waar dat helemaal niet nodig was. Mensen die ze kende en dacht te kunnen vertrouwen. Of haar coach die haar vernederde, en zelfs sloeg.

Achteraf gezien had ze gewild dat volwassenen niet wegkeken. Dat haar ouders haar gevoelens serieus hadden genomen. Dat ze, samen met andere vaders en moeders, naar de club waren gestapt. Dat ze hadden gezegd: zo kan het niet langer. En dat de club had opengestaan voor hun klachten.

Vertrouwenscontactpersonen voor elke club

Ze zou graag zien dat elke sportclub in Nederland minimaal twee vertrouwenscontactpersonen heeft. Een man en een vrouw. Mensen die onafhankelijk zijn, maar wel soms komen kijken bij de trainingen, zodat ze benaderbaar zijn. “Het is voor een kind heel wat om te zeggen dat er iets gaande is.”

Inmiddels vindt Verona sporten weer leuk. Ze rent en fietst veel. “Lekker buiten in de natuur. Dat is goed voor mijn gezondheid, geeft me energie en een blij gevoel.”

De ervaringen van Verona staan niet op zichzelf. Meer verhalen en informatie over grensoverschrijdend gedrag in de sport vind je op centrumveiligesport.nl

Verona staat tweehonderd procent achter de Taskforce Kindermishandeling. Daarom bood ze spontaan aan een videoboodschap voor ons te maken. In het filmpje deelt ze haar ervaringen. En ze vertelt hoe het anders kan en moet.