Winnaars Hart voor een kind award

Jayden Broers uit Goirle, Heidi Vonk uit Tilburg en K!NDT en zijn de winnaars van de Hart voor een Kind award. Zij kregen de award uitgereikt op zaterdag 20 november, op de internationale dag voor de rechten van het kind. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stadhuis in Tilburg vertelden de genomineerden wat ze voor kinderen willen betekenen en waarom. Na een kort beraad koos de jury onder voorzitterschap van Marcelle Hendrickx de drie winnaars. De Hart voor een kind award is een initiatief van de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant en bedoeld voor organisaties en mensen die goede dingen doen voor kinderen. Met de award willen de partners van de Taskforce aandacht vragen voor de rechten van ieder kind om gezond en veilig op te groeien.

De Hart voor een kind award is dit jaar voor het eerst uitgereikt. De bedoeling is om de award ieder jaar rond 20 november uit te reiken aan drie categorieën: een organisatie, persoon 18+ en kind 18-. Aan de award is ook een geldbedrag verbonden om te investeren in mooie projecten voor kinderen. Presentator Oussama Ouali zette de genomineerden in het zonnetje en voerde een mooi gesprek over hun initiatieven en plannen voor de toekomst. Ontroerende en mooie verhalen kwamen voorbij.

Marcelle Hendrickx, voorzitter van de regionale Taskforce Kindermishandeling en tevens voorzitter van de jury van de award: “Wat ben ik trots op alle mooie inzendingen. Als jury zijn we geraakt door de kracht, de energie, en de betrokkenheid die er is bij deze mensen en organisaties. Zij maken het verschil voor kinderen in kwetsbare situaties. Het was ook heel ingewikkeld om de winnaars te kiezen. Het zijn allemaal mensen en organisaties die geweldig werk doen!”

Verhalen winnaars 2021

Lees de verhalen van de winnaars: Jayden BroersHeidi Vonk en K!NDT

De winnaars

Jayden Broers uit Goirle
Jayden (14 jaar) was het afgelopen schooljaar ‘buddy’ voor een klasgenoot die in een rolstoel zit. Jayden stak als enige zijn hand op toen de docent aan het begin van het schooljaar vroeg wie Isa wilde helpen. Jayden helpt haar elk moment van de dag met veilig door het gebouw verplaatsen en hij zorgt dat zij op een gewone school een fijne tijd kan hebben. Jayden en zijn klasgenoot zijn een perfect team geworden. Jayden helpt in elke omstandigheid. Laatst was de lift kapot en toen heeft Jayden elke keer iemand geregeld om de rolstoel de trap op en af te tillen met hem. Jayden is genomineerd door zijn docent. Jayden: “Met het prijzengeld wil ik graag iets leuks organiseren voor gehandicapte kinderen, een leuk uitje bijvoorbeeld. Ook samen met Isa.”

Heidi Vonk uit Tilburg
Heidi heeft 2 vrienden van haar zoon (19 jaar) in huis genomen. Beiden hebben veel mee gemaakt en waren niet meer op hun plek waar ze verbleven. Heidi heeft hen onderdak geboden en in contact met hulpverlening gebracht. De jongens gaan naar school en hebben een bijbaantje. Het gaat steeds beter met ze.

Heidi wil het prijzengeld graag willen besteden aan de kamers van de jongeren die niet thuis kunnen wonen, zodat zij hun kamer meer eigen kunnen maken. Heidi: “Wat me opviel toen ik een van die jongens ging ophalen in de beschermde woonomgeving, was de onpersoonlijkheid van de kamer. Ik zou daarom het geld willen besteden aan bijvoorbeeld een poster voor op de kamers van die jongeren.” Heidi had ook nog een tip voor het onderwijs: “Als een kind te laat komt, zeg dat niet: ga een briefje halen, maar zeg: fijn dat je er bent. Zodat kinderen zich op school veilig en welkom voelen.”

K!NDT uit Tilburg
K!NDT zet de kansen van het kind centraal. Dit doen zij bijvoorbeeld door (onderwijs)professionals gesprekshulpmiddelen en training te bieden hoe zij vanuit een positieve insteek het gesprek aan kunnen gaan met ouders en kinderen.

K!ndt wil het prijzengeld investeren in trainingen en een informatiepakket over de kansencirkel, en professionals daarmee helpen om het goede gesprek te kunnen voeren met ouders en kinderen. Om altijd met kinderen te praten hoe het thuis is, niet alleen pas als het moeilijk wordt.

Over de award

De Hart voor een Kind award is bedoeld voor organisaties en mensen die goede dingen doen voor kinderen. De kandidaten voor de award zijn aangedragen door inwoners van de regio Hart van Brabant. Via de website zorgenomeenkind.nl konden zij in september en oktober kandidaten aandragen via de website zorgenomeenkind.nl. Een vijfkoppige jury selecteerde vervolgens de genomineerden in de categorieën: organisatie, persoon 18+ en kind 18-. Bij de award ontvangt de winnende organisatie een bedrag van 2500 euro. De winnende persoon van 18+ krijgt een bedrag van 750 euro. De geldbedragen zijn bedoeld om te investeren in mooie projecten voor kinderen. Het winnende kind mag een hartenwens doen om andere kinderen te helpen.

De jury bestaat uit Marcelle Hendrickx (wethouder jeugd gemeente Tilburg en voorzitter Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant), Peter van Steen (wethouder jeugd gemeente Heusden), Lian Smits (bestuurder Sterk Huis), Angelica Balatbat (lid Augeo Jongerentaskforce) en Levirgio Bossers (lid jeugdwelzijnsraad Hart van Brabant).