Vertrouwenscontactpersonen in de sport

Een foto van sportende kinderen

Vertrouwenscontactpersonen spelen een belangrijke rol in het creëren van een veilig sportklimaat bij sportverenigingen. Op dinsdag 14 mei organiseerde gemeente Hilvarenbeek in samenwerking met de regionale Taskforce Kindermishandeling en de Sportraad Hilvarenbeek een workshop voor (toekomstige) vertrouwenscontactpersonen. 

Deelnemers gingen met elkaar in gesprek om vervelende situaties te leren herkennen. En om te ontdekken hoe je dit als sportvereniging kunt doen.

Deelnemer Christel Abrahams, vertrouwenscontactpersoon bij sportvereniging Hilvaria: “Ik ben heel blij met deze avond. Gewoon om te voelen dat je niet alleen staat. En dat we nu met een groep samen zijn om het in Hilvarenbeek op te pakken.”

Veilig sportklimaat

Ongeveer een derde van de Nederlanders sport bij een vereniging. Sporten is gezond en zorgt voor veel plezier op het veld, langs de baan of in het zwembad. Maar het gaat ook wel eens mis. We lezen regelmatig berichten over vechtpartijen of zelfs intimiderend of seksueel overschrijdend gedrag. Hoe zorg je als vereniging voor een veilig sportklimaat?

Interactieve workshop

Een vertrouwenscontactpersoon is binnen een sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor vragen en klachten. Tijdens de interactieve workshop werd er vooral aandacht besteed aan de rol van deze vertrouwenscontactpersoon. Wat kun je doen, waar kun je terecht en hoe voorkom je dat er iets gebeurt binnen je vereniging?

Regionale Taskforce Kindermishandeling

De workshop in Hilvarenbeek werd mede georganiseerd door de regionale Taskforce Kindermishandeling. Sport is een belangrijk thema in de aanpak van kindermishandeling, want verenigingen kunnen een significante rol spelen in signalering. Irene Dekker is medewerker veilig sportklimaat bij de KNVB en lid van de regionale Taskforce Kindermishandeling: “Sporten moet leuk zijn, veilig, eerlijk en zorgeloos. Daar zorgen we met elkaar voor. Elk incident is er één te veel. Als sportclub kun je verschillende maatregelen nemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag op de club te verkleinen. Eén maatregel is het aanstellen van een Vertrouwens Contact Persoon (VCP).”

Meer weten?

Wil je meer weten over de rol van vertrouwenscontactpersonen in de sport? Of wil je dit bij een eigen sportvereniging organiseren? Neem dan contact op met de regionale Taskforce Kindermishandeling: taskforcekindermishandeling@tilburg.nl