In de week tegen kindermishandeling krijgt de Praten helpt-pot een plek in bibliotheken in de regio Hart van Brabant. De Praten helpt-pot is ontwikkeld door pedagogiek studenten van Fontys in opdracht van de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant en de Bibliotheek Midden-Brabant. De studenten van de minor Jeugdhulp Specialist kregen de opdracht om in ‘De Week Tegen Kindermishandeling’, een product neer te zetten wat eraan bijdraagt om kindermishandeling bespreekbaar te maken. De studenten overhandigden op 11 november de eerste pot aan Marja Schaapveld, jeugdspecialist bij de Lochal bibliotheek.
De studenten over deze opdracht: “Kindermishandeling bespreekbaar maken is natuurlijk een ontzettend mooi initiatief, dus wij deden ons uiterste best om een goed product neer te zetten. Hiervoor hebben we zowel praktijk- als literatuuronderzoek gedaan. Uiteindelijk is daar de ‘Praten helpt pot’ uit voortgekomen waarin alle vormen van kindermishandeling aan bod komen. De doelgroep voor deze pot is kinderen tussen de 8 en 10 jaar. Wij hopen dat door middel van de ‘Praten helpt pot’ kinderen meer leren over wat kindermishandeling en huiselijk geweld inhoudt, hoe het herkend kan worden, wat ze kunnen doen als het bij hen zelf gebeurt en wat ze kunnen doen als het bij een ander gebeurt. Daarbij hopen wij dat kinderen meer durven te praten over het onderwerp kindermishandeling en huiselijk geweld. Zelf zijn wij erg trots op het resultaat en wij hopen dat we hier veel mensen mee kunnen helpen.”
Tien potten worden geplaatst in bibliotheken en tien potten bij scholen in Goirle. De studenten vragen via een enquête feedback aan de gebruikers, zodat de pot verder doorontwikkeld kan worden.
Over de Praten helpt-pot
In de pot zitten 24 vragenkaartjes. Aan de hand van deze vragen kunnen kinderen en volwassenen het gesprek aangaan. De vragen kunnen afgewisseld worden met korte spellen. In de pot zitten ook 5 kaarten met spelopdrachten. De vormgeving van de kaarten is gebaseerd op het concept Blue en Yellow.