PSV-directeur Toon Gerbrands wil keurmerk ‘Veilige Sportclub’

Tilburg, 17 november 2020 – In een van de Tilburgse colleges in de Week tegen de Kindermishandeling, heeft algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV vandaag gepleit voor het instellen van een keurmerk ‘Veilige Sportclub’ binnen de sportwereld. Hij wil zich daar zelf ook voor in gaan zetten.

Met zo’n keurmerk moeten drie zaken gewaarborgd worden: een vertrouwenscontactpersoon bij elke vereniging, een verklaring omtrent gedrag (VOG) en, bij een melding, maatwerk dat vastgelegd wordt in een routekaart. “Maatwerk betekent dat het slachtoffer aangeeft wat hij of zij nodig heeft, en dat de club daar volgend in is. Hij of zij staat centraal en is in de lead, en de clubs zijn faciliterend”, aldus Gerbrands.

De directeur van de Eindhovense voetbalclub lanceerde zijn plan in zijn college over Veilig Sporten. “Ik wil hiervoor kartrekker zijn. Ik loop al lang mee in de sportwereld, en heb om me heen al veel gezien. Ik wil dit wel samen met de BVO (Betaald Voetbal Organisaties) verder oppakken. Want iemand moet beginnen, dat kan prima in onze bedrijfstak. Dan kan het zich daarna als een olievlek verder uitbreiden.”

Opdracht

Tijdens de Week tegen de Kindermishandeling heeft Tilburg elke dag een college door een deskundige of bekende Nederlander. Wethouder Marcelle Hendrickx, met onder meer Jeugdzorg in portefeuille en voorzitter van de regionale Taskforce Kindermishandeling: “Elk kind heeft het recht veilig op te groeien. Samen staan we voor de opdracht kindermishandeling aan te pakken; dat zijn we onze jeugd verplicht. Ondanks de grote inzet op het thema kindermishandeling dalen de cijfers niet.”

De cijfers rondom Kindermishandeling liegen er niet om. Daarom hebben de negen gemeenten in de regio Hart van Brabant een Taskforce Kindermishandeling in het leven geroepen. Deze Taskforce gaat er onder meer voor zorgen dat organisaties meer met elkaar gaan samenwerken. Niet de organisaties en hun regels en richtlijnen, maar het kind staat centraal.

Hendrickx: “Zo wil de Taskforce bijvoorbeeld in gesprek met sportclubs of met maatschappelijke organisaties die actief zijn met kinderen, zoals kindervakantiewerk of scouting. Ik ben dan ook heel erg blij met het initiatief van Toon Gerbrands, want op dit gebied valt nog een wereld te winnen.”