Loon op Zand aan de slag met veilig sportklimaat

Een foto van een groep kinderen in voetbaltenues met hun trainer

Op 27 mei 2021 organiseerde de gemeente Loon op Zand samen met de Taskforce Kindermishandeling een interactieve bijeenkomst voor bestuurders en vrijwilligers van sportclubs. Het thema van de bijeenkomst was samen werken aan een veilig sportklimaat.

Vertegenwoordigers van tien verenigingen waren aanwezig bij deze online bijeenkomst. Wethouder Frank van Wel eindigde zijn aftrap met deze woorden:

“Kindermishandeling ontstaat vrijwel nooit uit de wens kinderen te mishandelen. Elkaar onheus bejegenen of kleineren is vrijwel nooit de bedoeling. Het is een gevolg. Van goede bedoelingen. Van troost en coaching die grenzen overschrijdt. Van eigen onzekerheid. Van een wil tot winnen die ongezonde proporties aanneemt en destructief wordt. Van frustratie die een ongewenste uitweg zoekt.

Als voetballer, jeugdtrainer en scheidsrechter zag ook ik van nabij hoe mensen elkaar soms niet die ruimte gaven die nodig was om te groeien. Hoorde ik soms scheldpartijen waar ik, tot mijn schaamte, niet altijd even accuraat op wist te reageren.

We zijn hier samen. U wilt dat uw pupillen en sporters groeien en zich veilig en prettig ontwikkelen tot mooie, evenwichtige mensen. U erkent dat ook in uw vereniging zomaar vervelende dingen zouden kunnen gebeuren als mensen grenzen overschrijden, al dan niet expres. En u bent bereid daarover hardop na te denken. Open te staan voor signalen. Mensen keer op keer serieus aan te horen als ze menen iets vervelends te hebben ervaren. Zonder dat u op voorhand uw oordeel klaar hebt.

Als sportwethouder, vader en mislukte Cruijff kan ik niet anders dan u daar heel erkentelijk voor zijn. U draagt nú al bij aan een veiliger Loon op Zand. Dank u wel daarvoor.”

Na de opening nam Irene Dekker, projectmanager bij de KNVB en lid Taskforce Kindermishandeling, de deelnemers mee waarom veiligheid in sport zo belangrijk is en waarom zij er mee aan de slag moeten gaan. In een videoboodschap onderstreept Toon Gerbrands, directeur PSV, het belang van een veilige sportclub en roept alle sportclubs op hier mee aan de slag te gaan. Ervaringsdeskundige Renald Majoor vertelt eveneens zijn verhaal op de video en was tijdens de avond ook aanwezig voor vragen. De video en meer informatie is terug te vinden op: www.zorgenomeenkind.nl/sport.

Er ontstond een mooie uitwisseling van ideeën en ervaringen waaruit bleek dat de aanwezige sportbestuurders graag aan de slag willen met het thema….maar hoe?

Als vervolg wordt er vanuit het lokale sportakkoord gekeken naar wat elke vereniging nodig heeft om te werken aan veiligheid binnen de sportclub. Ook zal als eerste actie na de zomervakantie in samenwerking met NOC*NSF een training VertrouwensContactPersoon (VCP) voor alle verenigingen worden georganiseerd.

Ook aan de slag?

Wil je in jouw gemeente binnen de regio Hart van Brabant ook aan de slag met dit thema? De werkgroep sport van de Taskforce Kindermishandeling helpt je graag op weg. Stuur een mail naar taskforcekindermishandeling@tilburg.nl.