Kinderen in de hoofdrol tijdens activiteiten in Goirle

Tijdens de Week tegen kindermishandeling in Goirle staan kinderen centraal. Er zijn activiteiten voor alle leeftijden. Sterker nog: de kinderen spelen zelf een actieve rol.

Goirle heeft dit jaar voor het eerst een eigen activiteitenprogramma in de Week tegen kindermishandeling. Peggy Emmerink, beleidsmedewerker jeugd bij de gemeente: “Dit is hét moment om aandacht te vragen voor een belangrijk thema als veilig opgroeien. Vele stemmen samen maken dat de boodschap goed overkomt.” Een enthousiaste werkgroep is al sinds de lente bezig met de voorbereidingen van de activiteiten. Ook via allerlei (sociale) media wordt aandacht besteed aan het onderwerp.

TikTok filmpje

De activiteitenweek begint met de première van een filmpje gemaakt door de jeugdgemeenteraad. Goirle kent al achttien jaar een eigen kindervertegenwoordiging, met van elke basisschool twee gekozen afgevaardigden. “Ze kwamen zelf dit idee”, zegt jongerenwerker Bram Thewissen van Jongerencentrum Mainframe.

In het filmpje, dat wordt verspreid via de populaire sociale media-app TikTok, doen de jeugdgemeenteraadsleden een dansje en laten horen dat kindersmishandeling niet oké is. Daarnaast biedt het informatie voor slachtoffers: wat kun je doen en waar kun je terecht? Het filmpje is tegelijk een uitnodiging aan leeftijdsgenoten om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan op TikTok.

“Kinderen nemen eerder iets van elkaar aan dan van volwassenen”, zegt Bram. Door op deze manier met het onderwerp bezig te zijn, hebben de jeugdgemeenteraadsleden in elk geval al goed begrepen wat kindermishandeling inhoudt. Bram: “Het viel me op hoe goed ze verbanden leggen. Toen we spraken over verwaarlozing als vorm van kindermishandeling, legden ze meteen de link met kinderrechten.”

Blue & Yellow kleurplaat

Kinderrechten spelen ook een belangrijke rol in het lesmateriaal over kindermishandeling dat aan alle acht basisscholen is aangeboden. Met dit thema gaan groep 6, 7 en 8 aan de slag. Voor de middenbouw is er het spel Kletspot, ontwikkeld door studenten van Fontys Pedagogiek. Ook kunnen docenten van groep 3 en 4 kiezen voor het lespakket Schildje.

Voor de allerkleinsten is er een kleurplaat, verspreid via huis-aan-huisblad het Goirles Belang. De ingekleurde tekeningen van Blue & Yellow, bekend van de YouTube-filmpjes over kindermishandeling, komen te hangen op scholen en kinderdagverblijven. Wethouder Jeugd Piet Poos reikt een prijs uit voor de mooiste kleurplaten. En last but not least gaan leerlingen van het Mill Hill College in gesprek over kindermishandeling met Olcay Gulsen.

Programma:
  • maandag 16 november: Burgemeester Mark van Stappershoef woont de première bij van het TikTokfilmpje dat de jeugdgemeenteraad maakte over kindermishandeling
  • dinsdag 17 en vrijdag 20 november: Informatiebijeenkomst voor professionals over de methodiek kansencirkel (digitaal)
  • donderdag 19 november: Leerlingen Mill Hill College Goirle gaan in gesprek met Olcay Gulsen
  • donderdag 19 en vrijdag 20 november: Lessen over kindermishandeling en kinderrechten op basisscholen
  • vrijdag 20 november: Wethouder Piet Poos reikt prijzen uit voor de mooiste kleurplaten