Sportplezier voor alle kinderen

Een foto van een groep kinderen in voetbaltenues met hun trainer

Op 30 september organiseerde de Taskforce Kindermishandeling in het Willem ll stadion de inspiratiebijeenkomst ‘Sportplezier voor alle kinderen’. Tijdens deze bijeenkomst gingen bestuurders, coaches en sportvrijwilligers in gesprek over het belang van sportplezier en een veilig sportklimaat voor alle kinderen bij onze clubs. De clubs kregen handreikingen om middels inspiratiesessies, workshops en het programma High Five (NOCNSF) en high Five kids (Taskforce) met dit thema aan de slag te gaan. De aanwezigheid van verschillende takken van sport – voetbal, hockey, ijshockey, judo, zwemmen, roeien alsook GGD, Sportraad en Sportbedrijf Tilburg – zorgde voor een levendige discussie en uitwisselen van ervaringen.

Het indrukwekkende verhaal van Verona van de Leur

Topturnster Verona van de Leur (sportvrouw van het jaar 2002) vertelde haar persoonlijke en beklemmende verhaal over wat haar was overkomen tijdens haar sportcarrière en de grote gevolgen daarvan ook op haar leven daarna. 

‘Nog dagelijks hebben die jaren grote invloed op mijn functioneren’, vertelde ze. ‘Het machtsmisbruik en de druk van een coach, maar ook de grote zwijgcultuur daaromheen….als kind weet je niet dat dit niet normaal is. 

Je doet alles om aardig gevonden te worden, als beste te presteren en je grote droom na te jagen. Maar het plezier in sporten was ik al snel verloren. En volgens mij is dat de (positieve) basis en het belangrijkste voor elk kind. Heb je plezier, doe je het graag…dan komt presteren ook! “ Verona riep alle aanwezige clubs op om dit belangrijke onderwerp hoog op de agenda te zetten want er gaat teveel mis. De cijfers spreken boekdelen . Verona maakt er haar persoonlijke missie van om hier niet alleen aandacht voor te vragen, maar ook om grote veranderingen in aanpak mee aan te jagen.

Aan de slag in je eigen sportclub of vereniging?
Wil je in je eigen sportclub aan de slag met dit thema en kun je hier hulp bij gebruiken? Bijvoorbeeld met een inspiratiesessie ‘jij kunt het verschil maken’ of de training ‘sportplezier voor alle kinderen’? Neem dan contact op met de Taskforce Kindermishandeling via taskforcekindermishandeling@tilburg.nl. Ook jij kunt het verschil maken voor een kind!