Genomineerden Hart voor een kind award bekend

De genomineerden voor de Hart voor een kind award zijn bekend. De jury heeft uit 26 voordrachten drie organisaties, drie personen van 18+ en een kind geselecteerd. Op zaterdag 20 november mogen de genomineerden aan de jury meer vertellen over hun initiatief en hoe ze het prijzengeld zouden willen besteden. De jury kiest vervolgens in iedere categorie een winnaar.

In september en oktober kon iedereen in de regio Hart van Brabant een organisatie of een persoon aandragen voor de Hart voor een kind award via de website zorgenomeenkind.nl. Er kwamen veel mooie inzendingen binnen voor mensen en organisaties die eraan bijdragen dat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. De vijfkoppige jury ging vervolgens aan de slag om uit de inzendingen drie genomineerden per categorie te selecteren.

Marcelle Hendrickx, wethouder jeugd gemeente Tilburg en juryvoorzitter: “Wat ben ik trots op alle mooie inzendingen. Als jury hebben we elke nominatie goed gelezen en zijn we geraakt door de kracht, de energie, en de betrokkenheid die er is bij deze mensen en organisaties. Zij maken het verschil voor kinderen in kwetsbare situaties.”

Genomineerden

De volgende personen en organisaties zijn door de jury genomineerd.

In de categorie organisaties

  • Schildje uit Hilvarenbeek. Het Schildje helpt om het onderwerp kindermishandeling op een laagdrempelige en preventieve wijze bespreekbaar te maken voor kleuters. Ook helpt Schildje om opvoedvragen en kindermishandeling bespreekbaar te maken met opvoeders. Alles om kindermishandeling te voorkomen en te stoppen.
  • K!NDT uit Tilburg. K!NDT zet de kansen van het kind centraal. Dit doen zij bijvoorbeeld door (onderwijs)professionals gesprekshulpmiddelen en training te bieden hoe zij vanuit een positieve insteek het gesprek aan kunnen gaan met ouders en kinderen.
  • Petje af Hart van Brabant. Petje af organiseert activiteiten waaronder een weekendschool met inspirerende gastdocenten. Petje af streeft naar gelijke kansen voor ieder kind. Kinderen die het thuis niet altijd makkelijk hebben, krijgen bij Petje af de kans om de wereld te ontdekken, zelfvertrouwen op te bouwen en te werken aan een positief zelfbeeld.

In de categorie personen 18+

  • Harriët de Vries uit Udenhout. Harriët is coach van kinderen met een ziekte en van kinderen die op dit moment niet naar school gaan. Zij coacht onder andere een meisje met een hersentumor en haar zusje. Voor hen en voor andere kinderen is ze een onmisbare steun. Haar missie is om kinderen te helpen en ze in hun kracht te zetten. Harriët werkt vanuit een PGB, maar zet daarnaast heel veel van haar eigen tijd in om deze kinderen te helpen. Kinderen kunnen haar 24/7 bereiken als het nodig is.
  • Heidi Vonk uit Tilburg. Heidi heeft 2 vrienden van haar zoon (19 jaar) in huis genomen, los van elkaar. Een van de jongens verbleef in een residentiële voorziening en de ander in een pleeggezin. Beiden hebben veel mee gemaakt. Ze waren hier niet meer op hun plek en Heidi heeft hen onderdak geboden en in contact met hulpverlening gebracht. De jongens gaan naar school en hebben een bijbaantje. Het gaat steeds beter met ze.
  • Peti Stevens uit Goirle. Peti zet zich op allerlei manieren in voor kinderen in Goirle, waaronder kindermishandeling op de kaart te zetten. Zo is ze hard aan de slag gegaan om een veilig sportklimaat op de kaart te zetten in Goirle en organiseert ze elke dag een activiteit in de week tegen kindermishandeling om aandacht voor het thema te krijgen. Peti werkt als vrijwilliger, maar wordt een kartrekker op dit onderwerp genoemd die inspireert met haar enthousiasme.

In de categorie kinderen 18-

  • Jayden Broers uit Goirle. Jayden was het afgelopen schooljaar ‘buddy’ voor een klasgenoot die permanent in een rolstoel zit. Jayden helpt haar elk moment van de dag met veilig door het gebouw verplaatsen en hij zorgt dat zij op een gewone school een fijne tijd kan hebben. Jayden en zijn klasgenoot zijn een perfect team geworden. Jayden helpt in elke omstandigheid. Laatst was de lift kapot en toen heeft Jayden elke keer iemand geregeld om de rolstoel de trap op en af te tillen met hem.
Over de award

De award is bedoeld voor organisaties en mensen die goede dingen doen voor kinderen. Bij de award ontvangt de winnende organisatie een bedrag van 2500 euro. De winnende persoon van 18+ krijgt een bedrag van 750 euro. De geldbedragen zijn bedoeld om te investeren in mooie projecten voor kinderen. Het winnende kind mag een hartenwens doen om andere kinderen te helpen.

De jury bestaat uit Marcelle Hendrickx (wethouder jeugd gemeente Tilburg en voorzitter Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant), Peter van Steen (wethouder jeugd gemeente Heusden), Lian Smits (bestuurder Sterk Huis), Angelica Balatbat (lid Augeo Jongerentaskforce) en Levirgio Bossers (lid jeugdwelzijnsraad Hart van Brabant).

De Hart voor een kind award is een initiatief van de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant. Met deze award willen de partners van de Taskforce aandacht vragen voor de rechten van ieder kind om gezond en veilig op te groeien.

Uitreiking award in week tegen kindermishandeling

De Hart voor een kind award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. De uitreiking is op 20 november, in de week tegen kindermishandeling én op de internationale kinderrechtendag. De landelijke week tegen kindermishandeling is van 15 tot en met 21 november. De week is bedoeld om aandacht te vragen voor het complexe en hardnekkige probleem kindermishandeling, maar vooral ook om samen de aanpak van kindermishandeling te versterken.

In onze regio is het thema: Ik zie jou. Want alle kinderen hebben er recht op om gezien en gehoord te worden. Zeker als ze opgroeien in een onveilige thuissituatie. Jongeren en volwassenen die mishandeld zijn, vertellen dat er mensen in hun omgeving moeten zijn geweest die iets gehoord of gezien hebben. Maar dat niemand of alleen een enkeling er iets van heeft gezegd of er iets aan heeft gedaan, en dat ze daar, naast de andere gevolgen van de mishandeling, last van hebben. Het volledige programma met bijeenkomsten en activiteiten in de regio Hart van Brabant voor iedereen die werkt of omgaat kinderen staat op www.zorgenomeenkind.nl/week. In deze week komt ook iedere dag een podcast online met mooie verhalen hoe je kinderen écht kunt zien en hoe je kunt handelen bij vermoedens van kindermishandeling.