Gebruik innovatie ‘Blue’ in de strijd tegen kindermishandeling

Stel je eens voor: je bent een meisje, Julia, van 9 jaar. Je ouders hebben geen aandacht voor je, je wordt zonder eten naar school gestuurd, elke avond lig je wakker omdat je ouders feestjes met harde muziek geven en soms wordt je vader zo boos dat hij je pijn doet. Is dat normaal? Gebeurt dat bij al je klasgenootjes? Kinderen die kindermishandeling meemaken, voelen zich vaak te weinig gezien en gehoord.

We moeten kinderen helpen om zelf aan te geven dat iemand hen pijn doet. Vaak weten kinderen niet dat het niet normaal is dat ze worden mishandeld of verwaarloosd, maar voelen ze wel angst, verdriet of woede. En kinderen zijn altijd loyaal naar hun ouders. Dus het is ook moeilijk om te weten of te voelen. Misschien weten kinderen ook niet waar ze terecht kunnen voor hulp. We moeten kinderen helpen bij het zelf herkennen en voelen van geweld. Ze helpen om iets te kunnen doen. In plaats van wachten en hopen dat iemand in de omgeving van het kind de kindermishandeling signaleert.

Hoe kun jij helpen?
Kijk samen met de leerlingen in je klas naar de animatie ‘Blue’. Blue is slachtoffer van kindermishandeling. Zijn ouders hadden vroeger geen aandacht voor hem en waren teveel bezig met eigen problemen. Blue vertelt kinderen dat het niet oké is als iemand je pijn doet en dat er hulp is. Zo geeft Blue aan dat je kan praten met een volwassenen of bellen met de kindertelefoon.

Er is een speciale pagina gemaakt voor kinderen.
En bekijk de animatie ook op Youtube