Elk kind moet veilig kunnen sporten

Start Campagne Laat je horen

Voor de aftrap van de campagne reiken wethouders van Tilburg en Goirle keycords uit aan verschillende sportclubs. Hierop staan de contactgegevens van de vertrouwenscontactpersonen van de clubs. Hierdoor weten sporters, coaches en ouders bij wie ze terechtkunnen met hun verhaal of zorgen. Vrijwilligers kunnen namelijk het verschil maken voor leden als het op de club of thuis niet goed gaat.

Wethouder Jeugd, Marcelle Hendrikx: “Teveel kinderen in Nederland groeien onveilig op. Ze worden mishandeld – lichamelijk of geestelijk- , misbruikt of verwaarloosd. Volwassenen, of soms leeftijdsgenoten, gaan over hun grenzen heen. Grensoverschrijdend gedrag kan seksueel getint zijn. Maar ook andere vormen van machtsmisbruik, pesten en buiten sluiten vergiftigen de omgang met elkaar. En dat zorgt dat het klimaat niet altijd veilig en plezierig is. 1 op de 7 a 8 kinderen heeft daar last van, blijkt uit landelijk onderzoek. Dat maakt de noodzaak van een veilige escape waar mensen je echt zien en horen wel duidelijk. Met deze actie helpen we sportclubs om dat te bieden.”

Training en webinar

We helpen hen ook verder met kennis over wat je moet zien en hoe je kunt handelen. In het voorjaar zijn er meerdere regionale trainingen Vertrouwens Contactpersonen in de sport en in het voorjaar volgt ene webinar met informatie voor de sportclubs. Bekijk de training

Wethouder Sport, Rolph Dols over het uitdelen van de fluitjes: “Een fluitje hoort bij de scheidsrechter. Die fluit als spelregels worden overtreden. Maar de aanwezigheid van de scheidsrechter zorgt ook dat spelers scherp blijven op een eerlijk en veilig spel. Dit fluitje gebruik je ook om een signaal te geven als je ziet dat het even niet goed gaat. Zodat het niet uit de hand loopt. Zo zorgen we samen voor een open cultuur met aandacht voor een veiliger klimaat binnen de club. In een open cultuur spreek je elkaar aan. Net als de scheidsrechter. Die trekt ook zelden meteen een rode kaart.”