
Nu de kinderen weer naar de sportvereniging kunnen, zijn de trainers en coaches de eersten die weer in contact komen met de kinderen na de intelligente lockdown. Zij hebben, nu nog meer dan anders, een sleutelrol in het leven van de kinderen. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat dit eerste contact zo goed mogelijk verloopt! Marion de Kock, sportpedagoog bij Sportbedrijf Tilburg, geeft tips hoe je dit aanpakt.
Hoe ga je van start?
Natuurlijk staan de kinderen te popelen om te sporten, maar dat is niet het eerste wat moet gebeuren. Kinderen willen gezien, gehoord en begrepen worden en ze hebben een uiterst vreemde periode achter de rug. Ga hier niet aan voorbij. Hoe kun je hier dan het best op inspelen
- Verwelkom je groep, laat merken dat je elk kind gezien hebt. Begroet de kinderen bij naam en bij niet leden kun je benoemen dat je een kind ziet wat je nog niet kent en naar de naam van het kind vragen. Tijdens dit eerste contact moment is het goed om even te kijken hoe de ‘kopjes’ er bij staan. Zie je veranderingen sinds de laatste training?
- Neem de tijd. Ga even in een kring zitten, benoem dat je blij bent hen weer allemaal te zien, vertel kort hoe jij de afgelopen weken hebt ervaren en geef aan dat je benieuwd bent hoe het nu met hen gaat. Ook bij deze vraag is het belangrijk om op de lichaamstaal te letten. Het sippe gezichtje, maar ook zeker het clowneske gezicht kan aangeven dat een kind het lastig heeft gehad de afgelopen weken.
- Geef elk kind de ruimte om te vertellen in de groep, maar geef ook aan dat de kinderen jou ook even apart kunnen spreken na de training als ze dat liever willen.
- Tijdens het groepsgesprek zijn er ongetwijfeld wiebelkonten. De wiebelkonten met de ongeduldige blik willen vooral starten met de training, maar de wiebelkonten met de ontwijkende blik willen eigenlijk buiten gezichtsveld blijven, om welke reden dan ook. Onthoudt deze en meldt het bij de Vertrouwenscontactpersoon van je vereniging.
- Luister je naar je onderbuikgevoel en neem je het serieus. Het kan erg zijn wat je hoort, maar ook gelukkig meevallen. Overleg met het kind en win advies in. Je staat er zeker niet alleen voor.
Ondersteuning van vertrouwenscontactpersoon
We snappen dat dit voor sommige trainers lastig kan zijn. Vraag dan om ondersteuning bij bijvoorbeeld de vertrouwenscontactpersoon van je vereniging, een ouder binnen de vereniging met een pedagogische achtergrond of misschien wel je eigen partner. Ook de sportpedagogen van de gemeente Tilburg staan voor jullie klaar om ondersteuning te bieden. Heb je hulp nodig? Mail dan naar sportplezier@tilburg.nl
Wat kun je als Vertrouwens Contact Persoon doen?
Blijf proactief in contact met de clubtrainers en moedig hen aan om op hun beurt weer contact te blijven houden met hun spelers. Maar ze er van bewust dat ze eventuele lichte zorgen of onderbuikgevoelens alsnog bespreekbaar maken met jou. Jij kent lang niet alle spelers en de trainers wel.
Ook hier geldt, net als in de strijd tegen Corona, Samen staan we sterk!