Boeken om kindermishandeling bespreekbaar te maken

De bibliotheken in Midden-Brabant besteden in de week tegen kindermishandeling extra aandacht aan het onderwerp kindermishandeling en huiselijk geweld. Ze sluiten aan bij het thema van week: praten helpt! Medewerkers van de bibliotheken in de regio gaan met kinderen in gesprek en verwijzen professionals, ouders en kinderen naar geschikte boeken. De bibliotheek heeft een lijst samengesteld met kinderboeken, waar een of andere vorm van kindermishandeling het onderwerp is.

Boeken voor kinderen van 5 tot 8 jaar
 • Grote mensen mogen ook niet slaan – Ilona Lammertink. Een warm verhaal dat huiselijk geweld en de gevolgen voor een kind bespreekbaar maakt.
 • Lotjes zorg – Tom Percival. Lotje vindt het heerlijk om Lotje te zijn, tot ze op een dag een Zorg krijgt. Eerst is het maar een klein Zorgje, en dat is niet erg: iedereen heeft wel eens zorgen! Maar dan begint het te groeien… Elke dag wordt het groter en groter, en het maakt Lotje verdrietig. Hoe kan Lotje haar Zorg kwijtraken en opnieuw vrolijk worden?
 • Het grote, blij, boos baal boek – Mary Hoffman. Hoe voel jij je vandaag? Blij? Verdrietig? Opgewonden? Jaloers? Gek? Of een mengelmoes van al deze gevoelens? Ontdek in dit boek allerlei verschillende gevoelens.
 • Het kleurenmonster – Anna Llenas. Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje probeert hij alle emoties die hij voelt een eigen plek te geven.
 • Samen Hier – Oliver Jeffers. Dit liefdevolle boek maakte Oliver Jeffers direct na de geboorte van zijn zoon. Zijn boodschap is universeel: “Welkom op aarde. Dit kan een verwarrende plek zijn, vooral als je er nog maar net bent. Dit boek kan je gids zijn bij de start van je reis. Je zult zelf nog veel meer ontdekken. De wereld kan heel ingewikkeld zijn, maar eigenlijk is het ook allemaal heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.’
 • In mijn kleine hart – jo witek. Hoe moeilijk is het voor een jong kind om over gevoelens te praten en hoe verwarrend kunnen die soms zijn. Voor een ouder of opvoeder kan het soms ook moeilijk zijn om een ingang te vinden tot het ‘kinderhart’. Dit boek kan hierbij een goed hulpmiddel zijn. Door middel van eenvoudige, kinderlijke, maar doeltreffende tekeningen en woorden worden gevoelens goed weergegeven en verwoord.
 • Als verdriet op bezoek komt- Eva Eland. Prachtig en toegankelijk prentenboek over verdriet en troost voor jong en oud. Soms komt Verdriet onverwacht langs. Het volgt je en komt zo dichtbij dat je bijna geen adem meer kunt halen. Je kunt proberen het te verbergen. Maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Probeer er niet bang voor te zijn: geef het een naam. En dan blijkt dat deze ongebruikelijke gast niet hoeft te zijn wat hij lijkt…
Boeken voor kinderen vanaf 9 jaar
 • Pony om van te houden – Yvonne Kroonenberg. Fleur is de ster van de manege. Maar thuis speelt de vriend van haar moeder de baas. Fleurs broertje Dylan is bang voor hem.
 • Alles wat ik voel – Stine Jensen. Een boek dat kinderen bewust maakt van hun eigen gevoelens én hen stimuleert erover na te denken. Daarnaast biedt het ouders en leerkrachten ook een mooi handvat om allerlei emoties bespreekbaar te maken.
 • Het grote Leefboek voor kinderen – Theo Legters. Dit boek helpt kinderen om een positief en realistisch zelfbeeld te krijgen, waardoor zij meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen ontwikkelen. Belangrijke thema’s uit het boek waaraan de kinderen zelf kunnen werken zijn: gebrek aan zelfvertrouwen, motivatieproblemen, gepest worden, gescheiden ouders, ruzie en vriendschap.
 • Hoe verwerk ik het? Anita Naik. Hoe bereid ik me voor op een nieuwe school? Hoe verwerk ik de scheiding van mijn ouders? Hoe kom ik het overlijden van een vriend te boven? Wat is het verschil tussen droefheid en een depressie? Handboek met nuttige tips en weetjes over hoe je ingrijpende veranderingen in je leven verwerkt.
 • Tussen je oren – Ap Dijksterhuis. Voor iedereen die beter wil begrijpen hoe slim, mooi, gaaf, vreemd en maf mensen in elkaar zitten. Over hersens, zintuigen, geheugen, emoties, stoornissen, puberteit, geluk en nog veel meer.
Boeken voor kinderen vanaf 12 jaar
 • Grote Gevoelens – Janny van der Molen. Voor kinderen vanaf 12 jaar en iedereen die wil weten waarom mensen doen wat ze doen en zijn wie ze zijn.
  Waarom heb ik niet naar mezelf geluisterd in plaats van zomaar achter de anderen aan te lopen? Mijn moeder rookt best veel. Is de kans dan groter dat ik daar ook verslaafd aan raak? Het is vaak chaotisch in mijn hoofd. Is dat normaal? Ik denk dat ik homo ben. Hoe vertel ik dit aan mijn ouders? Mijn ouders zeggen dat ik moet worden wie ik ben, maar hoe kan ik nou weten hoe dat moet?

Boeken kun je lenen bij de bibliotheek.