Per jaar hebben 

119.000

jongeren te maken met kindermishandeling

Word jij mishandeld?

Is het niet veilig thuis? Doet iemand je pijn? Kijken je ouders niet naar je om? Of maken je ouders veel ruzie? Als het thuis niet goed gaat, is het belangrijk dat je hulp zoekt.

Wat kun je doen?

Praat met een volwassene die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een leraar of lerares, je sportcoach of je huisarts. Misschien schaam je je. Of voel je je schuldig. Maar dat hoeft echt niet. Het is niet jouw schuld dat het thuis niet goed gaat. Het is goed om erover te praten. Daardoor kan jouw situatie verbeteren. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je je ouders hiermee verraadt. Je helpt hen juist door te praten over wat er thuis gebeurt.’

Play Video
Play Video

Word jij mishandeld?
Bel dan Veilig Thuis via
0800 2000

Je kan ook anoniem
chatten met Sterk Huis

je bent niet de enige

Herken jij het?

Kindermishandeling is niet alleen fysiek geweld. Uitschelden, kleineren of verwaarlozing kan ook kindermishandeling zijn. Zie jij het als een vriend of vriendin te maken heeft met kindermishandeling?

 • als je wordt geslagen of geschopt.
 • als er thuis nooit naar je wordt omgekeken. Of als je ouders alleen maar hoge verwachtingen hebben die je niet kunt waarmaken en waardoor je je niet goed genoeg voelt. Of als je thuis steeds wordt uitgescholden.
 • als je ouders niet goed voor je zorgen, bijvoorbeeld als je niet genoeg eten, kleding, een veilig thuis of verzorging krijgt. Verwaarlozing is ook kindermishandeling.
 • seksueel misbruik
 • wanneer je ziet dat je ouders veel en heftige ruzie hebben en elkaar slaan of uitschelden. Dan ben je getuige van huiselijk geweld. Ook dat is kindermishandeling.
 • als je ouders gaan scheiden of zijn gescheiden en heel veel ruzie maken waar jij bij bent. En geen aandacht meer hebben voor jou.
 • als je ouders verslaafd zijn of psychiatrische problemen hebben en daardoor niet goed voor zichzelf en voor jou kunnen zorgen.

Maak je je zorgen om iemand anders?

Maak jij je zorgen om een vriend/vriendin of klasgenoot? Dan kun je verschillende dingen doen. Ook als je twijfelt

Dat doe je zo:

Vraag aan hem of haar hoe het gaat. Je kunt bijvoorbeeld zeggen:

 • Hoe gaat het met je? Als je dan ‘goed’ als antwoord krijgt, kun je zeggen: Ik stel die vraag niet voor niets. Ik maak me zorgen om jou.
 • Je lijkt zo anders de laatste tijd, is er iets?
 • Kun jij goed overweg met je ouders?
 • Hoe gaat het bij jou thuis?

Luister naar zijn/haar antwoord. Praat daar samen over door. Het is voor je vriend al heel fijn als hij zijn verhaal kwijt kan en zich niet zo alleen voelt.

Vertel dan een volwassene die je vertrouwt waarover je je zorgen maakt. Bijvoorbeeld je eigen ouders, een leraar, mentor, sportcoach. Dan kun je samen nadenken hoe je jouw vriend of vriendin kunt helpen. Of moedig je vriend of vriendin aan om te praten met een volwassene die hij/zij vertrouwt.

Dan kun je advies vragen aan Veilig Thuis. Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar via 0800 2000.

Bij Veilig Thuis werken mensen die naar je luisteren en meedenken over wat je kunt doen. Is de situatie heel ernstig? Dan kan Veilig Thuis je adviseren om een melding doen. Als je advies vraagt, hoef je niet te vertellen over wie het gaat. Als je een melding doet, moet dat wel.

verhalen_01

"Ik mocht bij Juul komen eten, dat was zo fijn"

Play Video

De ouders van Manon (16) hebben veel problemen. Ze drinken allebei veel en hebben weinig aandacht voor Manon. Haar vader heeft geen werk en ze hebben moeite om rond te komen. Vaak is er geen eten in huis. Haar moeder werkt ‘s middags en ‘s avonds. Als Manon uit school komt, is er meestal niemand thuis..

Wanneer haar vader wel thuis is, ligt hij laveloos op de bank. Als haar ouders allebei thuis zijn, maken ze constant ruzie. Ze zijn totaal niet geïnteresseerd in wat Manon doet en hoe het op school gaat. Ze gaan nooit naar een ouderavond. En ook niet op bezoek bij familie, want ze hebben ruzie met iedereen. Manon heeft gelukkig een goede vriendin, Juul. Als haar ouders weer niet thuis zijn en de koelkast leeg is, appt ze Juul. Ze vraagt of ze bij Juul mag eten. Daar is het zo gezellig en de moeder van Juul vindt het altijd prima als er nog iemand aanschuift. Dit is een wereld van verschil met haar eigen thuis.

Juul heeft wel door dat er iets niet goed gaat bij haar vriendin thuis. Ze vraagt aan Manon wat er aan de hand is. En zegt tegen Manon dat ze zich zorgen maakt om haar. Dat had Manon nodig om haar verhaal te doen. Ze is opgelucht dat ze tegen Juul kan vertellen hoe het er bij haar thuis aan toe gaat. Ze schaamt zich enorm, maar gelukkig doet Juul er niet raar over. Ze voelt zich niet meer zo alleen. Juul moedigt Manon aan om hulp te zoeken. Als eerste  gaan ze samen naar de mentor om te vertellen wat er aan de hand is.

Play Video
verhalen_02

"Die blauwe plekken bij Max vond ik niet normaal"

Rick (15): “Toen Max zich omkleedde na de training, zag ik allemaal blauwe plekken op zijn rug. Ik denk dat hij niet in de gaten had dat ik achter hem stond en er een foto van maakte. Ik had meteen het gevoel dat er iets niet klopte. Max ging altijd snel naar de kleedkamer om zich om te kleden. Hij was een beetje het buitenbeentje van het team.

Heel stil en teruggetrokken. Ik appte defoto naar Tom die bij Max en mij in de klas zit. Tom vond het ook raar en samen vonden we het een goed idee om het tegen de coach te zeggen. “

Dat was een goede zet van Rick en Tom. Het was de coach ook al opgevallen dat Max erg stil en teruggetrokken was. En als hij hard tegen Max schreeuwde als hij stond te suffen op het veld, zag hij dat Max hier erg van schrok. Of als hij hem een vriendschappelijk klapje op zijn schouder wilde geven, dook Max weg. De coach had weleens gedacht dat Max thuis klappen kreeg, maar hij kon zich niet voorstellen dat de ouders van Max zoiets zouden doen. De coach heeft op een rustig moment aan Max gevraagd hoe het met hem ging. Een tijdje hadden ze na iedere training een gesprekje. Op een keer is Max zo hard geslagen door zijn vader had dat hij bijna niet meer kon lopen. Hij heeft toen de coach gebeld. Ze zijn samen naar de huisarts gegaan.

verhalen_03

"Ik had het gevoel dat er iets niet klopte bij Tim thuis"

Play Video

Merel (17): ‘Tim zit bij mij in de klas. Zijn ouders zijn vorig jaar gescheiden. Tim woont alleen met zijn moeder en ziet zijn vader bijna niet meer. Zijn vader heeft een kind bij een andere vrouw en heeft geen tijd meer voor Tim. Tim komt vaak te laat op school. Ook heeft hij regelmatig een onvoldoende terwijl hij eerst beste van de klas was bij Wiskunde

Hij heeft vaak dezelfde kleren aan. Laatst zelfs 5 dagen achter elkaar. En die kleren stinken naar eten. Best smerig. Dat vond Lena ook. Maar we hadden ook het gevoel dat er iets niet klopt bij Tim thuis. Hij schept op dat hij goed kan koken en zelf de was kan doen. Dat laatste lukt blijkbaar niet altijd! Maar toch raar, want wat doet zijn moeder dan? Toen we aan hem vroegen hoe het met zijn moeder gaat, draaide hij er een beetje omheen. Ze is depressief of zoiets en ligt veel in bed. Hij doet alleen maar stoer dat hij alles zelf kan. Als we gaan chillen bij Gijs, zijn beste vriend, is hij er bijna nooit meer bij. En eerst was hij er altijd! Toch gek. Lena en ik hebben er iets van gezegd tegen de mentor. En hem gevraagd om met Tim en zijn moeder te gaan praten. Zodat de situatie bij Tim thuis kan verbeteren.

Deze website is voor jongeren in de Regio Hart van Brabant (gemeenten Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk).

© 2019 Taskforce Kindermishandeling