Skip to content

Hart voor een kind award 2021

Jayden Broers uit Goirle, Heidi Vonk uit Tilburg en K!NDT en zijn de winnaars van de Hart voor een Kind award 2021. Zij kregen de award uitgereikt op zaterdag 20 november 2021, op de internationale dag voor de rechten van het kind. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stadhuis in Tilburg vertelden de genomineerden wat ze voor kinderen willen betekenen en waarom. Na een kort beraad koos de jury onder voorzitterschap van Marcelle Hendrickx de drie winnaars. 

De Hart voor een kind award is dit jaar voor het eerst uitgereikt. De bedoeling is om de award ieder jaar rond 20 november uit te reiken aan drie categorieën: een organisatie, persoon 18+ en kind 18-. Aan de award is ook een geldbedrag verbonden om te investeren in mooie projecten voor kinderen. De Hart voor een kind award is een initiatief van de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant en bedoeld voor organisaties en mensen die goede dingen doen voor kinderen. Met de award willen de partners van de Taskforce aandacht vragen voor de rechten van ieder kind om gezond en veilig op te groeien. Tot 1 november 2021 kon iedereen organisaties en personen uit de regio Hart van Brabant aandragen voor de drie categorieën.

Genomineerden

Tot 1 november 2021 kon iedereen organisaties en personen uit de regio Hart van Brabant aandragen voor de drie categorieën. Uit alle aanmeldingen zijn per categorie drie genomineerden geselecteerd door de jury. De genomineerden zijn op 9 november bekend gemaakt.

Verhalen winnaars 2021

Lees de verhalen van de winnaars: Jayden Broers, Heidi Vonk en K!NDT

Vragen en antwoorden

De awards zijn voor een organisatie, een volwassen persoon (18+) en een kind (18-). Zij dragen met hun initiatieven bij aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen in de regio Hart van Brabant (gemeenten Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk).

Te nomineren initiatieven kunnen zeer uiteenlopend zijn, groot of klein. Ieder verhaal telt! Denk aan een buurtbewoner die een veilige plek biedt aan een kind dat het thuis moeilijk heeft. Een leraar die online pesten onder jongeren tegengaat. Een organisatie die spelactiviteiten in de wijk organiseert, zodat kinderen even weg zijn uit een onveilige thuissituatie. Of een stichting met een sport- en spelaanbod voor jongeren die niet met het reguliere aanbod kunnen meedoen. Een kind dat ziet dat een klasgenootje geen lunchpakketje meekrijgt en aan zijn moeder vraagt om extra boterhammen en drinken mee te geven naar school. Of een kind dat voor een ziek klasgenootje bezoek en aandacht regelt.

De award is een waardering voor de bijzondere inzet. Er is tevens een geldbedrag verbonden aan de award. De winnende organisatie ontvangt een bedrag van 2500 euro. De winnende persoon krijgt een bedrag van 750 euro. De geldbedragen zijn bedoeld om te investeren in mooie projecten voor kinderen. Het winnende kind mag een hartenwens doen om andere kinderen te helpen (ter waarde van max. 500 euro).

Genomineerden maken kans op de award als ze een project of initiatief ontwikkeld hebben met aandacht voor kinderrechten en verbetering van de positie van één of meerdere kinderen in de regio Hart van Brabant. De genomineerden moeten actief zijn in de regio Hart van Brabant en er ook wonen of gevestigd zijn (gemeenten Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk). Om in aanmerking te komen voor de award is het van belang dat de organisatie of persoon zich nu al met een project of initiatief inzet voor de rechten van het kind en dit ook wil blijven doen.

  • De award voor de volwassen persoon wordt uitgereikt aan een natuurlijk persoon van ten minste 18 jaar oud. Deze persoon zet zich belangeloos in voor een initiatief met aandacht voor kinderrechten. Deze persoon is met dit initiatief actief in de regio Hart van Brabant en is daar ook woonachtig.
  • De award voor het kind wordt uitgereikt aan een natuurlijk persoon onder de 18 jaar. Deze persoon zet zich in voor kinderen in de eigen omgeving en heeft de wens met de prijs kinderen te helpen of een mooie dag te bezorgen.
  • Profit en non-profit organisaties in de regio Hart van Brabant, zoals stichtingen, instellingen, scholen, of bedrijven zijn de derde doelgroep van de award. Het gaat om een project of initiatief in de regio Hart van Brabant dat naar buiten wordt gedragen vanuit de organisatie en nadrukkelijk niet op persoonlijke titel. De organisatie is in regio Hart van Brabant geregistreerd. De award voor de organisatie wordt uitgereikt aan een rechtspersoon.

Betaalde medewerkers in dienst van de gemeenten in de regio Hart van Brabant kunnen niet meedingen naar de ‘Hart voor een kind’-award. Leden van de jury en winnaars van vorige edities mogen niet meedingen naar de award.

> download het volledige reglement (PDF)

Nomineren kan van 1 september tot 1 november met een formulier op deze website (formulier wordt vlak voor 1 september geplaatst). Iedereen kan een persoon of organisatie (zoals stichtingen, instellingen, scholen of bedrijven) nomineren die actief zijn in de regio Hart van Brabant en er ook wonen of gevestigd zijn. De gemeenten Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk maken deel uit van de regio Hart van Brabant. Je kunt organisaties of personen nomineren die een project of initiatief ontwikkeld hebben dat bijdraagt aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen. Een persoon of organisatie kan ook zichzelf nomineren.

Als je genomineerd wordt, neemt iemand van de organisatie contact met je op voor meer informatie. Mocht je uiteindelijk in aanmerking komen voor de award, dan bespreken we hoe de prijsuitreiking gaat verlopen.

Marcelle Hendrickx (voorzitter jury)
Marcelle Hendrickx is als voorzitter van de Taskforce Kindermishandeling initiatiefnemer van de Hart voor een kind award. Omdat Marcelle ook onder meer wethouder Jeugd is voor gemeente Tilburg, past het haar als geen ander om de rechten van het kind onder de aandacht te brengen. Zij zal dan ook de rol als voorzitter van de jury op zich nemen.

Peter van Steen
Peter van Steen is onder meer wethouder Jeugd van gemeente Heusden en zit vanuit deze hoedanigheid in de bestuurscommissie jeugd voor de regio Hart van Brabant. Daarin is hij kartrekker van het thema ieder kind groeit veilig op. Een thema wat goed aansluit op deze award.

Angelica Balatbat
Angelica Balatbat is lid van de Augeo-jongerentaskforce kindermishandeling, een groep die zich inzet om kindermishandeling, verwaarlozing en huiselijk geweld bespreekbaar te maken vanuit het perspectief van jongeren. Hiermee zet zij zich in voor het welzijn van kinderen, zodat zij veilig kunnen opgroeien. Dat Angelica zich inzet voor het welzijn van kinderen liet zij recent nog zien door zich aan te sluiten bij het initiatief voor de minister voor kinderen.

Levirgio Bossers
Levirgio Bossers is lid van de Jeugdwelzijnsraad (JWR) Hart van Brabant, een regionaal panel met jongeren die ervaring hebben met/in jeugdhulp. De JWR geeft gevraagd en ongevraagd advies op actuele onderwerpen die spelen in de beleidsontwikkeling rondom jeugd(hulp). Het doel is om met de stem van jongeren bij te dragen aan betere jeugdhulp in de regio Hart van Brabant. Deze stem horen we met de vertegenwoordiging van Angelica en Levirgio ook graag terug bij de award.

Lian Smits
Lian Smits is bestuurder van Sterk Huis. Sterk Huis biedt jaarlijks hulp aan zo’n 2300 vrouwen, mannen, maar zeker ook kinderen bij veiligheids- en ontwikkelingsvragen. Lian zet zich om allerlei manieren in om deze zorg samen met andere partijen steeds beter te maken. Dit doet zij onder meer als ambassadeur van de Taskforce kindermishandeling en in het bestuurlijk platform huiselijk geweld en kindermishandeling.

Alle kinderen hebben het recht om veilig en gezond op te kunnen groeien. Met de award vragen alle organisaties die samenwerken in de Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant aandacht voor de rechten van het kind. Zodat steeds meer mensen oog hebben voor hoe het met kinderen gaat en voor hen het verschil kunnen maken. Dat kan al met een klein gebaar; aandacht of een knuffel kan het verschil maken.

De uitreiking van de award vindt in 2021 voor het eerst plaats. De bedoeling is dat de Hart voor een kind award jaarlijks uitgereikt gaat worden.