Themamiddag ‘ik zie jou in het gezin’

Wanneer:

Dinsdag 16 november van 15.00 tot 18.30 uur

Waar:

Cinecitta, Willem II Straat 29, Tilburg

Voor wie:

Professionals en vrijwilligers die werken met kinderen (onderwijs, hulpverlening, verenigingen, vrijwilligersorganisaties, woningcorporaties, wijkteams, buurtsport, coaches etc.)

Aanmelden:  

Als kind kan jouw wereld zomaar helemaal veranderen, of zelfs instorten. Je ouders gaan uit elkaar en je belandt midden in een vechtscheiding. Of een van je ouders komt alleen voor de opvoeding te staan en moet rondkomen van een uitkering. Of je vader of moeder wordt depressief, raakt verslaafd, werkeloos, …. Of er zijn geldproblemen en schulden in jouw gezin.

Wie komt er voor jou op? Wie gaat jou helpen? Wie zorgt ervoor dat jij gezien wordt en dat je wel mee kunt doen op school, bij de sportclub….? Je verjaardag kan vieren? Je niet hoeft te schamen? Je veilig voelt? Gezond kunt opgroeien?

Een kind kan er niets aan doen dat dit hem overkomt. Hij ervaart de wereld binnen zijn gezin als normaal. Er is immers nog geen ander referentiekader. Maar volwassenen in de omgeving van het kind kunnen wel iets doen!

De cijfers zijn schokkend:

  • Gemiddeld 1 kind per klas is slachtoffer van een vorm van kindermishandeling
  • 1 op de 9 kinderen groeit op in armoede
  • Bijna 30.000 minderjarige kinderen maken jaarlijks een scheiding mee

Hoe kunnen we nog beter zien en nog beter steun bieden?

Programma

15.00 uur: Inloop

15.15 tot 16.30 uur: Film ‘Jij bent de baas’ van Team Kim en nabespreking.
In deze film blikken drie ervaringsdeskundigen, hulpverleners en docenten openhartig en kwetsbaar terug op de periode dat ze met elkaar te maken hadden. De inzichten en lessen die gedeeld worden in deze film zijn belangrijk voor alle volwassenen die met kinderen werken. Jij bent de baas is een initiatief van Team Kim, een groep ervaringsdeskundigen die zich inzet om kindermishandeling bespreekbaar te maken. Team Kim leidt de nabespreking van de film. Lees meer over de film

17.00 – 18.00 uur: Bijeenkomst kinderarmoede met wethouder Esmah Lahlah.
Ook in de regio Hart van Brabant groeit 1 van de 9 kinderen op in armoede. Armoede kan allerlei redenen hebben. Wat de reden ook is, geldproblemen kunnen het leven een stuk moeilijker maken. Er is vaak geen geld voor leuke dingen, maar ook niet voor dingen die nodig zijn voor school. Als er thuis geldproblemen zijn, heeft dat ook invloed op hoe een kind zich voelt. Schaamte en zorgen en angst voor de toekomst. Tijdens deze bijeenkomst gaan we met deskundigen in gesprek over kinderarmoede. Wat kan kinderen overkomen en wat doet het met hen? Hoe kunnen we het zien en hoe kunnen we helpen? Lees meer over deze bijeenkomst.

16.00 –18.30 uur: Informatiemarkt bestaanszekerheid.
In de regio Hart van Brabant zijn er veel vrijwilligersinitiatieven die hulp en ondersteuning bieden aan kinderen die opgroeien in armoede. Voor en na de bijeenkomst kinderarmoede kun je deze initiatieven (beter) leren kennen op de informatiemarkt. Zodat je gezinnen in armoede kunt helpen en doorverwijzen.