Kinderarmoede: zie jij het?

meisje

Wanneer:

Dinsdag 16 november
– Bijeenkomst kinderarmoede met wethouder Esmah Lahlah: 17.00 tot 18.00 uur
– Informatiemarkt bestaanszekerheid: 16.00 tot 18.30 uur

Waar:

Cinecitta, Willem II Straat 29, Tilburg

Voor wie:

Professionals en vrijwilligers die werken met kinderen (onderwijs, hulpverlening, verenigingen, vrijwilligersorganisaties, woningcorporaties, wijkteams, buurtsport, coaches etc.)

Aanmelden:  

Deze bijeenkomst is onderdeel van de themamiddag ‘ik zie jou in het gezin’. Aanmelden kan via dit formulier.

Ook in de regio Hart van Brabant groeit 1 van de 9 kinderen op in armoede. Armoede kan allerlei redenen hebben. Soms hebben ouders (tijdelijk) geen werk en leven ze van een uitkering. Of ze werken wel, maar verdienen niet genoeg. Dit komt vaker voor bij alleenstaande ouders. Of ouders zijn ziek en kunnen helemaal niet meer werken. Of ze hebben schulden die hun geldproblemen nóg groter maken.

Wat de reden ook is, geldproblemen kunnen het leven een stuk moeilijker maken. Er is ook vaak geen geld voor dingen die nodig zijn voor school, zoals een fiets of laptop of geld voor het openbaar vervoer. Zelfs de verjaardag van een kind kan niet worden gevierd. Of kinderen op de middelbare kunnen niet met vrienden afspreken, omdat er geen geld is om iets leuks te doen.

Als er thuis geldproblemen zijn, heeft dat ook invloed op hoe een kind zich voelt. Schaamte en zorgen en angst voor de toekomst. Van al dat gepieker krijgen kinderen flinke last van stress of buikpijn. Ook op school kan het minder goed gaan. Concentratieproblemen en thuis huiswerk maken lukt vaak niet. Soms denkt de school daardoor dat een kind minder goed kan leren. Thuis hebben ouders soms minder tijd en aandacht voor een kind omdat ze worden opgeslokt door hun eigen problemen.

Tijdens deze bijeenkomst gaan we met deskundigen in gesprek over kinderarmoede. Wat kan kinderen overkomen en wat doet het met hen? Hoe kunnen we het zien en hoe kunnen we helpen?

Informatiemarkt bestaanszekerheid

In de regio Hart van Brabant zijn er veel vrijwilligersinitiatieven die hulp en ondersteuning bieden aan kinderen die opgroeien in armoede. Op de informatiemarkt die je voor en na de bijeenkomst kinderarmoede kunt bezoeken, leer je deze initiatieven (beter) kennen. Zodat je gezinnen in armoede kunt helpen en doorverwijzen.