Training: Vertrouwenscontactpersonen (VCP) in de sport

Wanneer:

Zaterdag 26 maart van 09.30 – 16.00

Waar:

Locatie wordt een week voor de training gecommuniceerd

Voor wie:

Sport­coaches, trainers en andere vrijwilligers binnen de sportclub

Kosten:

Deelname aan de training is gratis

De sportclub is een plek waar veel kinderen hun vrije tijd doorbrengen. Voor kinderen die zich thuis niet altijd veilig voelen, kan sporten een goede uitlaatklep zijn. Kinderen laten niet altijd zien wat er in hen omgaat, ze willen niet anders zijn dan de andere kinderen. Daarom is het belangrijk dat sport­coaches, trainers en andere vrijwilligers binnen de sportclub oog hebben voor die kinderen waar het thuis – of op de sportclub – niet goed gaat. Waar moet je op letten, wat zijn signalen? Wat moet je doen als je het gevoel hebt dat het met een van de kinderen niet goed gaat?

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP biedt een luisterend oor, geeft raad en verwijst door naar geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging om preventieve maatregelen te nemen.

In de training wordt stil gestaan bij wat de signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling zijn. Wat voor gedrag kun je bij een kind signaleren, hoe maak je je zorgen concreet en hoe en met wie ga je hierover in gesprek.

Als de signalen van kinderen op de juiste manier opgepakt worden, kan dit een eerste stap zijn naar hulp voor het kind en het gezin.