Kansrijke start

Wanneer:

Maandag 16 november 15.00 uur tot 16.15 uur

Expert:

Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid

Presentator

Frank van Pamelen

Aanmelden:  

  • Live interviewprogramma waarin deelnemers vragen mogen stellen aan de expert
  • Gratis online deelname voor iedereen die interesse heeft: studenten, professionals, inwoners Hart van Brabant
Programma

15.00 uur: opening van de Week tegen kindermishandeling 2020 door Marcelle Hendrickx, wethouder jeugd gemeente Tilburg en voorzitter regionale Taskforce Kindermishandeling. Ze is tevens ambassadeur van het landelijke programma Kansrijke Start.

15.15 uur: Frank van Pamelen gaat in gesprek met Tessa Roseboom over een kansrijke start voor alle kinderen, ongeacht waar je wieg staat. Deelnemers kunnen via een chat vragen stellen aan deze expert.

Kansrijke start

De preconceptieperiode, zwangerschap en de eerste twee levensjaren zijn cruciaal in de ontwikkeling van elk kind. Het merendeel van de kinderen maakt een goede start in het leven en groeit gezond op in een veilige en beschermde omgeving. Kinderen die in de eerste 1000 dagen van hun leven blootstaan aan risicofactoren zoals stress, slechte voeding, rook of mishandeling, beginnen met een achterstand. Hierdoor kunnen zij zich op fysiek, mentaal en sociaal gebied minder goed ontwikkelen. Voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind zou het niet uit mogen maken waar zijn of haar wieg staat.

Door vroegsignalering en preventieve interventies in de eerste 1000 dagen maken meer kinderen kans op een goede start. Een kansrijke start voor zo veel mogelijk kinderen gaat ons allemaal aan: de kinderen zelf, hun ouders, zorgprofessionals, geboortezorg, de overheid, de samenleving, kinderopvang. Door de kwetsbaarheid vroeg te signaleren, af te stemmen en samen te werken kunnen meer kinderen veilig en gezond opgroeien.

Over de expert

Prof. dr. Tessa Roseboom is hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Roseboom is gefascineerd door het concept dat de vroege omgeving de groei en ontwikkeling van de foetus beïnvloedt en daarmee de latere gezondheid bepaalt. Haar onderzoek naar de gezondheid van mensen die in de Hongerwinter werden geboren, is inmiddels wereldberoemd. Uit dit onderzoek bleek dat ondervoeding van de moeder blijvende negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van haar kind.

Over de presentator

Frank van Pamelen studeerde Letteren aan de Katholieke Universiteit Brabant en is schrijver, dichter en kleinkunstenaar. Op dit moment is hij o.m. columnist op NPO Radio 1 en bij Brabants Dagblad.